Skip to content
MID-SEASON SALE UP TO 70% OFF. SHOP NOW

Customer Service +8617706999360

Free shipping on All Orders. No Minimum Purchase

Blogger

Hva betyr tallene på en fluestang? (Med fluestangkart)

by Kevin Liang 09 Dec 2022

Det er visse aspekter ved fluefiske som kan bli overveldende. Å lære vektene og tallene knyttet til en fluestang kan være litt utfordrende. Å ha en god forståelse av disse vil tillate deg å fiske vannet mer effektivt. Jeg måtte bruke mye tid på å undersøke de ulike aspektene ved en fluestang før jeg klarte å identifisere hva jeg trengte.

HVA BETYR ALLE TALLENE PÅ FLUESTEGER?

De forskjellige tallene på en fluestang inkluderer vekt, lengde, handling og antall seksjoner. Jo større antall, jo flere fluer og snøre vil det tillate deg å bruke.

                                Tall på en fluestang

HVILKEN VEKT FLYSTENG BØR JEG FÅ?

Å velge riktig vekt for en fluestang kan hjelpe deg med å målrette fisken på en effektiv måte. Det vil også tillate deg å få mest mulig ut av støpeteknikken din.

2-3 vekt fluestenger

I disse dager er bruken av fluestenger en blast å få, selv om de bare kan fiskes i begrensede områder. Med et par vektstenger kan du enkelt kaste sarte fluer på små ørreter i vann. På et tidspunkt kan du også slippe flua et stykke oppstrøms og la den drive ned bak fisken.

 Hvis du planlegger å bruke mye tid på magert vann, bør du vurdere å skaffe deg en fluestang. Disse vil tillate deg å teste ferdighetene dine i casting og presentasjon. Du vil ikke kunne kaste 40-fots kast med denne typen stenger, og din maksimale avstand vil være rundt 25 til 30 fot.

4-6 vekt fluestenger

Den vanligste typen fluestang som en ørretfisker bruker er 4-6 vekten. Disse er flotte for små til store elver, og hvis du er i Montana, er en 5- eller 6-vektsstang ideell. Med nok kraft til å kaste, kan du fortsatt bruke delikate fluer.

De fleste sportsfiskere velger å få en stang på 4 til 6 vekter for sin første rigg. Denne typen stang er allsidig og kan håndtere de fleste ferskvannsfisk. Hvis du allerede er interessert i å lære mer om sporten, så er en 4-6 vekt ideell. Du kan bruke denne typen stang uten å bekymre deg for å bytte den.

Du vil kunne kaste 50 til 60 fot med en line av god kvalitet, og disse stengene er flotte for både stille vann og elver. Allsidigheten til disse stengene gjør dem ideelle for ulike typer fiske.

7-8 vekt fluestenger

7-8-vekten er ideell for saltvanns- og ferskvannsfisk, og hvis du er i Canada eller Alaska, vil en 7- eller 8-vekter gjøre susen når det gjelder å fange store ferskvanns- og saltvannsfisk. Disse typer stenger er også flotte for å fange muskie, gjedde og bass. Avhengig av hvor du fisker, vil disse fungere helt fint.

Selv om disse typer stenger er flotte for å kaste store poppers og streamers, er de ikke ideelle for de fleste typer fiske. Hvis du er ute etter mindre saltvannsfisk, er en 7- eller 8-vekter ideell.

Å kaste gjennom sterke strømmer og store innsjøer vil tillate deg å kaste opp til 70 fot med letthet. Hvis du er en fan av stor fisk, så er denne typen stang verdt investeringen. Dette er litt dyrere enn andre spesialstenger, men det er fortsatt et godt valg hvis du er ute etter stor fisk.

9-10 Vektstenger

De fleste saltvannsfiskere anbefaler å bruke en 9 eller 10-vekter hvis du er ute etter stor fisk som laks, havabbor og striper. Spey-stenger er også ypperlige for denne typen fiske. Hvis du bor i områder hvor du ofte fisker med stor fisk, er en 9 eller 10-vekter ideell.

Å kaste med en 9- eller 10-vekter stang vil tillate deg å gjøre lange kast og bekjempe tosifret fisk uten problemer. Du vil mest sannsynlig bruke en rekke fluer, for eksempel streamermønstre, når du bruker denne typen stang. Når du planlegger å fiske, må du gi alt du har.

10 og høyere

Når det gjelder saltvannsfiske, må du bruke mye kraft for å målrette mot store fisker som havabbor, tarpon og seilfisk. Disse typer fisk er kjent for å kjempe mye hardere enn ferskvann. Du må også være forberedt på å kaste tunge fluer og tunge ledere for å fange dem.

Hvis du aldri har prøvd saltvannsfluefiske, så dra nytte av muligheten til å gjøre det ved å leie en guide. Dette vil tillate deg å få en dypere forståelse av sporten og lære mer om dens ulike bruksområder.

UTVALG AV FLUGESTANG

For å hjelpe andre fluefiskere med å velge en stang, har jeg laget et diagram som er gratis å laste ned. Du kan se den over og laste den ned akkurat nå.

HANDLING AV FLUESTEG

Etter å ha valgt riktig vekt for stangen din, er det på tide å velge riktig handling. Riktig handling avhenger av hvilken type fiske du driver med og din erfaring.

Rask handling

En av de mest populære typene fiskestenger for erfarne og kastesterke sportsfiskere er en hurtiggående stang. Denne typen stang har den laveste mengden flex av enhver type handling, noe som gjør at den kan prestere godt i vindfulle forhold.

Middels rask handling

En middels eller moderat rask handling er allsidig, og du kan bruke den til en rekke teknikker. Du kan også kaste små fluer, for eksempel nymfer og tørketrommel, med letthet ved å bruke denne typen stenger.

Selv om en hurtiggående stang ikke vil tillate deg å skjære helt gjennom vinden, vil den fortsatt fungere godt under vindforhold. Hvis du er ny i sporten fluefiske, så prøv en middels rask actionstang i stedet. Denne typen stang har en bedre følsomhet enn andre, og mange erfarne sportsfiskere bruker den fortsatt.

Middels handling

Selv om en stang med middels handling er mer tilgivende enn en rask handling, er den ikke på langt nær like kraftig. Når du bruker denne typen stang, må du være forsiktig med størrelsen på fisken du sikter mot. Siden den har litt mer fleksibilitet, vil du ikke kunne kjempe mot større.

En middels handling er også ofte brukt av billige stangprodusenter for å lage lettere fiskestenger. Denne typen stang lar deg enkelt legge ned små tørrfluer.

Sakte handling

Klassiske fluestenger er kjent for å virke sakte. De er ideelle for de som ønsker å legge ned små tørrfluer og fiske små bekker. Hvis du er ny i sporten fluefiske, kan en sakte stang være et godt valg.

Slow action stenger vil ikke tillate deg å føle at du mister kontrollen over linen mens du kaster. Denne typen stang er uegnet for de fleste situasjoner, spesielt når du planlegger å kaste lange avstander.

FLUGESTANG LENGDE

Selv om lengden på en fluestang kan variere, er det viktig å vurdere hvilken type kontroll du vil ha over snøret når du bruker den. Hvis du for eksempel kaster lange avstander, kan det gjøre en forskjell å ha litt lenger å nå ut.

9-fots stenger

En 9-fots fluestang brukes ofte i både 5- og 6-vektskategorier. Den er lang nok til at du kan kaste tørrfluer, men den kan også lansere langdistansestreamere. En 5' 9-vektsstang er allsidig nok til at du kan bruke den i nesten alle situasjoner.

8'6" stang

En annen populær lengde for både 5- og 6-vekter er 8'6". Selv om de ikke gir like mye action som andre typer stenger, kan disse fortsatt fungere bra med nymfer og tørker.

Stenger mindre enn 8 fot

Hvis du planlegger å fiske i små bekker og elver, er en stang som er mindre enn 8 fot ideell. Hvis du vet at du kommer til å kaste i magert vann, er en stang under 8 fot det beste valget.

Stenger lengre enn 9 fot

Euro nymphing er en type fiske som innebærer bruk av lange stenger som er ultrafinesserigger. Denne typen stenger kan være utfordrende å kaste, men de gir mulighet for lengre rekkevidde og en mer realistisk presentasjon.

ANTALL SEKSJONER I EN FLUESPANG OG HVORFOR

Når de første fluestengene ble laget, ble de vanligvis laget i to deler. På grunn av fremskritt innen teknologi, er de fleste fluestenger nå laget i fire deler.

En av de viktigste faktorene du bør vurdere når det gjelder å velge en fluestang er typen rør den er laget av. Hvis du planlegger å reise med en todelt stang, må du mest sannsynlig betale for det.

7-delt fluestang, flott for reiser

Mange fluestenger kommer i syvdelte varianter, noe som er flott hvis du planlegger å reise med en liten mengde utstyr.

HVA ER EN FLOTT FLUESTENG FOR ALLTID?

En 8'6" all-around fluestang er allsidig nok til å brukes på små innsjøer og elver. Hvis du planlegger å bruke denne typen stang, sørg for at den har en moderat handling.

Selv om denne typen stang gir følsomhet for liggende tørrfluer, er den fortsatt lang nok til å kaste langdistansefluer. Hvis du planlegger å bruke denne typen stang, så er det en god idé å eie minst to av dem.

HVA BETYR EN 5/6 VEKT?

En 5/6-vektsstang blir ofte sett på som en som kan holde både 5- og 6-vektsliner. Hvis du planlegger å kjøpe en, sørg for at du velger en stang som har en 6-vektsline. Dette vil tillate deg å få en bedre følelse av fluestangen og gjøre lengre kast.

TRENGER DU MER ENN ÉN FLUESPANG?

Svaret avhenger av hvor mye fluefiske du planlegger å gjøre. Hvis du planlegger å bruke mye fluefiske, trenger du minst to stenger. Hvis du gjør det, kan du fiske godt i alle vannet du vil besøke.

Hvis du planlegger å bruke samme type fluestang til flere turer, kan en være et godt valg. Hvis du er som de fleste fluefiskere, vil du sannsynligvis ende opp med å få en vane med å kjøpe nye stenger.

SISTE KAST MED DEN PERFEKTE VEKT FLYESTANGEN

Å velge riktig størrelse fluestang kan være en skremmende opplevelse for nye brukere. Med litt forskning vil du kunne bestemme tallene som vil fungere best for deg. Å ha et godt balansert sett vil tillate deg å ta bedre beslutninger når det gjelder fiske.

Prev Post
Next Post
    Someone recently bought a

    Thanks for subscribing!

    This email has been registered!

    Shop the look

    Choose Options

    470 x 470px

    Recently Viewed

    Edit Option
    Have Questions?
    Back In Stock Notification
    Compare
    Product SKURatingDescription Collection Availability Product Type Other Details
    Terms & Conditions
    this is just a warning
    Login
    Shopping Cart
    0 items