Skip to content
MID-SEASON SALE UP TO 70% OFF. SHOP NOW

Customer Service +8617706999360

Free shipping on All Orders. No Minimum Purchase

Guide

En guide til fiske med metallsluk

by ZhuangXingWen 09 May 2021 0 Comments
av Jimmy Fee 4. september 2013


Alle øyne var låst i horisonten: en blanding av striper og blåfarger hadde drevet en tobisstim til overflaten. Vanviddet tiltrakk seg en flokk måker, som igjen tiltrakk seg en rekke fiskere som plantet føttene rett ved vannkanten. Jeg sto blant surfecasterne, og var villig til at blitzen flyttet inn på rekkevidde.


Kom igjen, litt nærmere... litt nærmere... Her går vi!

Dykkende fugler og knekkfisk beveget seg til slutt innenfor 100-yard-merket, og hver sportsfisker kom i gang. Jeg slapp løs et herkulesk kast med min 11-fots surfestang og lyttet til linen som strømmet gjennom guidene, båret av vekten av lokket. Jeg så den lande med et plunk midt i fiskestimen. Noen få andre fiskere landet støpeblokker han sliter også, men da jeg plukket opp den slakke linen og begynte apporteringen, ble de fleste av de andre fiskerne febrilsk slynget inn overflaten for å ta et nytt skudd for å nå handlingen. Tre svinger inn i apporten min hektet jeg på, og et raskt blikk nedover stranden avslørte at hver sportsfisker som brukte en metallsluk lente seg tilbake i en fisk.

Det er for øyeblikk som dette at hver surfecaster trenger å ha noen av disse enkle, effektive, langkastende lokkene i pluggposen. Å nå fjerntliggende fisk er imidlertid ikke den eneste grunnen til å fylle på med metallsluk, eller «støpebokser», som de ofte kalles av surfekastere.

I årevis brukte jeg metallsluk bare av to grunner: for å nå blitz utenfor rekkevidde og for å mate blåfisk med et tilbud de ikke kunne ødelegge. Jeg kjøpte inn flere utbredte misoppfatninger om disse lokkene: at metaller bare fanger bass under en blitz, at metaller ikke fungerer om natten, at metaller må fiskes raskt. Som et resultat klarte jeg ikke å dra nytte av den ekstraordinære allsidigheten til metallsluk i bølgene.

Metaller kommer i en rekke størrelser og stiler fra en rekke produsenter, men det er noen få kvaliteter som gjelder for dem alle. For det første er metaller de beste casting lokkene tilgjengelig for surfcasteren, punktum. Kombinasjonen av tung vekt og relativt liten størrelse gjør at sportsfiskere kan laste opp stanga og sende slukene mot havet med minimal vindmotstand. Metaller kan bearbeides på en rekke måter: sprettes langs bunnen, svømmes gjennom midten av vannsøylen, til og med sprutes over overflaten som toppvann. Metaller kan etterligne nesten hvilken som helst agnfisk og vil friste nesten alle arter som begir seg ut i nordøstsurfingen. Jeg har fanget striper, blues, fluke, weakfish, croakers, cownose rays, falsk albacore og spansk makrell på metallsluk kastet fra stranden.

Metallvalg og taktikk
Din lokale redskapsbutikk har sannsynligvis en hel vegg viet til metallsluk, og spørsmålet om hvilke du skal kjøpe kan være litt forvirrende. Valg av metall avhenger i stor grad av målarten, den utbredte agnfisken og vannforholdene. For surfcasting i nordøst deler jeg metallsluk i fire kategorier: tobisimitatorer, peanøttbunker-/sjøsildimitatorer, universalmetaller og nisjemetaller.

Sand ål imitatorer
Tobis-imiterende metaller, som Point Jude PoJee og Ava Jig med slange, er fast inventar i pluggposen min. Slanke, tobis-liknende metallsluk har ikke mye iboende handling, men sportsfiskere kan gi sin egen handling for å gjøre dem uimotståelige for fisk. Når du fisker disse slukene, må du huske på tobisens vaner. De vil grave seg ned i sanden, så å dra metallet ditt langs bunnen av og til for å sende opp et pust av rusk kan få oppmerksomheten til en bass i nærheten. Å løfte og slippe disse lokkene er en annen effektiv apportering. En jevn apportering mens du periodisk pumper stangen vil også trekke slag fra tobisgal bass og blues.

Når dykkefugler eller sprøyting av agnfisk ikke forråder stedet for mating av fisk, prøv å kaste disse metallene over sandstenger og jobbe dem gjennom det hvite vannet som dannes av brytende bølger. Hvis det er tobis i området, er denne metoden nær en sikker ting. Bølger som bryter over sandbanker fjerner den magre agnfisken, og bass og blues venter i det dypere vannet ved kantene av disse barene for et enkelt måltid.



Sluk fra 1 til 2 unser vil fungere under de fleste forhold, men hvis strømmen går hardt eller det er sterk pålandsvind, kan støt opp til en 3-unse metall redde dagen.

Gitt sin lille profil, vil denne typen metallsluk synke raskt, så den krever en relativt rask apportering hvis du vil holde den over bunnen. Hvis en langsom apportering er nødvendig for å kroke fisk, må du vende deg til et metallsluk med bred profil.

Peanøttbunker/havssildimitatorer
Når dyptliggende agnfisk som multe, peanøttbunker og sjøsild løper på strendene om høsten, klipper jeg på metallsluk med tilsvarende brede profiler som rir høyt i vannsøylen, har mye slingring og gir fra seg mye glimt . Point Jude Butterfish, Point Jude Sea Scallop og Krocodile-skjeen imiterer perfekt disse agnfiskene.

Disse metallene fungerer godt på en rett, langsom apportering siden deres brede profil får dem til å plane mot overflaten. Jeg vil legge til et stopp av og til for å la lokken flakse til bunnen, og ganske ofte kommer streikene så snart jeg gjenopptar apporteringen. Jeg kaster dem langs kantene av peanøttbunkerstimer eller ved siden av brygger eller steinhauger som bremser agnfisken på deres vandring sørover.

Med disse slukene er målet å fiske høyt i vannsøylen med en relativt langsom apportering, så sluk fra 1 til 2 unser fungerer best. Klipp på noe tyngre enn det, og du må hente for raskt for at det skal være effektivt.

Metaller for generelle formål
Metaller for generell bruk er de jeg bruker hele året for en rekke arter. Lokkene som faller inn under denne kategorien er Hopkins No=Eql, Kastmaster, Point Jude Nautilus og A.O.K. T-Hex, alle med bucktail teaser kroker. Jeg liker spesielt godt å bruke disse metallene langs sandstrender som har struktur langt fra strandlinjen. I disse situasjonene, når sluk av myk plast, bucktails og til og med de fleste plugger ikke når det fiskeholdige vannet, går jeg til "generelle formål" metaller. Disse lokkene kan være effektive på svært sakte apporteringer, slik at du kan holde lokken i slagsonen lenger, spesielt hvis den streiksonen er på slutten av kastet.

Jeg bruker også disse metallene som letelokk for å finne fisk som er spredt utover. En tidlig morgen i september gikk jeg langs omtrent en kilometer med sandstrand og kastet en Hopkins Shorty. Det var relativt lite struktur og bare noen få spredte stimer med små agnfisk – ingenting som konsentrerte fisken. Jeg tok meg nedover stranden, kastet vilkårlig, byttet apporten fra sakte og jevn til rask og uberegnelig til bunnsprett. På slutten av turen hadde jeg fanget striper, blåfisk og en rekke flaks, inkludert en keeper. Ved å endre apporten litt, var jeg i stand til å målrette mot flere arter med samme sluk.

Nisjemetaller
Begrepet "nisjemetaller" refererer til sluk som utmerker seg ved en bestemt applikasjon. For eksempel er 3⁄4- til 1-unse Deadly Dicks og Swedish Pimples enestående falsk albacore og bonito lokker, men jeg bruker dem sjelden, om noen gang, når disse speedsters ikke er i nærheten. Andre metallsluk i denne kategorien er de tunge 4- til 5-unse Crippled Herring-lokkene jeg bruker i Cape Cod-kanalen og de 4-unse Kastmasters og Ava-jiggene jeg bruker i løpet av høstens Nor’easters. Under disse stormene, når vinden skriker og bølgene bygger seg, men vannet ennå ikke er tilsølt, skinner tungmetaller.

Uansett hvilke metaller du kjøper, kan jeg gi ett råd: ikke vent til bittet er på for å kjøpe dem. Populariteten til metallsluk er nesten syklisk, som om sportsfiskere aldri tenker på å kjøpe dem før de absolutt trenger dem. Om våren, når bluesen dukker opp, er det ganske garantert at utstyrsbutikker vil selge seg ut av Krocodile-skjeer og Kastmasters. De første rapportene om falsk albacore vil garantert rense ut forsyninger av Deadly Dicks. Når striperne begynner å svelge tobis på senhøsten, kan det være en jobb å finne Ava-jigger i riktig størrelse. Det lønner seg å kjøpe metallene du måtte trenge i god tid før du planlegger å bruke dem.

Tips for å fiske metaller


Selv om fiske med metallsluk er ganske enkelt når du først har lært hvilke stiler du skal fiske og når du skal fiske dem, vil disse tipsene hjelpe deg med å fange mer fisk på disse klassiske slukene.

En 8- til 11 fots surfestang vurdert fra 1 til 3 eller 4 unser vil dekke de fleste metallfiskebehovene dine. Bare sørg for at lokkene du kaster faller innenfor egenskapene til stangen din. En moderat til hurtigvirkende stang vil fungere helt fint, men jo raskere stanghandlingen er, jo lenger vil du være i stand til å støpe metaller.

Fordi metaller av og til spinner under apporteringen, bruk en tønnesvivel for å feste lederen til hovedlinjen. Ellers vil linjen din vri seg og til slutt forårsake en stor floke.

Jeg liker ikke å bruke metallsluk med diskantkroker. Det gjør avkroking av fisk vanskeligere, og kroksett er rett og slett ikke like solide med en diskantkrok. En stor Siwash-krok har mer "bitt", noe som gir sikrere kroker og færre tapte fisk. En enkelt krok kledd med bucktail gir lokket litt ekstra appell, også.

Metaller er et utmerket lokkemiddel for å "levere" lette teasere til fisk som er fokusert på små agn. Om høsten, når bass, blues og albies spiller inn på små buktansjoser eller tobis, vil det noen ganger være den eneste måten å få en matbit på å fiske en teaser. Fordi teaserrigger øker et tilbuds vindmotstand, reduserer fisketeasere kasteavstanden. Å koble teasere med metallsluk vil imidlertid dempe dette problemet og hjelpe deg med å nå den matende fisken. Når du bruker slanke metaller som også "matcher luken", er doble overskrifter ikke uvanlig.

De eneste begrensningene metallsluk har i surfe er de du pålegger dem. Når du tar hensyn til hvor godt metallsluk kastes, kan de være enda mer allsidige enn bucktail-jiggen. Så sleng noen av disse ofte oversett lokkene i pluggposen neste gang du er på vei til høysurfingen. Støpebokser har fanget stripet bass og blues i generasjoner og vil fortsette å gjøre det i mange år fremover.
Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

    Someone recently bought a

    Thanks for subscribing!

    This email has been registered!

    Shop the look

    Choose Options

    470 x 470px

    Recently Viewed

    Edit Option
    Have Questions?
    Back In Stock Notification
    Compare
    Product SKURatingDescription Collection Availability Product Type Other Details
    Terms & Conditions
    this is just a warning
    Login
    Shopping Cart
    0 items