De vijf fasen van vliegvissen

De vijf fasen van vliegvissen

Hoewel ik me niet kan herinneren wanneer ik deze zin voor het eerst hoorde, heb ik hem veel gehoord van ervaren vliegvissers die nieuwe vissers vertellen over de verschillende stadia van hun carrière in de sport. Dit zijn de niveaus waar de meesten van ons doorheen gaan om onze piek te bereiken.

FASE EEN

De eerste fase is meestal het meest voor de hand liggende dat de meeste mensen zullen opmerken als ze voor het eerst beginnen met vissen. Het gaat om het vangen van een vis. Dit is een hele klus voor de meeste mensen die nog nooit vliegvissen hebben geprobeerd. Toen ik in de jaren tachtig begon te leren vissen, had ik een vlieghengel in mijn hand omdat ik gewend was geraakt aan het gebruik van een draaiend tandwiel.Toen ik voor het eerst begon met vissen, was ik meestal van plan om wat vis te vangen als er maar een in de rivier was. Het voelde als een natuurlijke ontwikkeling voor mij om met vliegvissen te beginnen. Ik was ook op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Ik heb een paar maanden gevist voordat ik mijn eerste vis ving. Het was aan de Housatonic River in Connecticut, en het was prachtig bruin dat ik ving met een droge vlieg. Ik weet niet meer welk patroon ik precies gebruikte, maar het was hoogstwaarschijnlijk een Catskill-stropdas of een Elk Hair Caddis.Tijdens de eerste paar jaar dat ik met het vliegvissen bezig was, maakte ik tientallen reizen zonder ook maar één vis te vangen. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zo lang in fase één heeft gewoond. Uiteindelijk werd ik gids in Yellowstone Park.

FASE TWEE

 

Na het vangen van onze eerste vis willen we ons blijven verbeteren. Om dit te doen, gaan we ons concentreren op de hoeveelheid vis die we kunnen vangen. Dit komt omdat iedereen weet dat veel vissen beter zijn dan een paar. Het is een bevredigend gevoel om een ​​hele hoop vis te landen, en ik zal je vertellen waarom. In fase drie bereiken we eindelijk onze piek.

FASE DRIE

Een van de belangrijkste factoren waarmee een vliegvisser rekening moet houden als het gaat om verbetering, is de grootte van de vis die hij kan vangen. Zoals ik al eerder zei, hebben Amerikanen de neiging zich te richten op grote dingen, zoals huizen, auto's, grote looncheques en grote vissen. Grote vissen, vooral voor degenen die zich in fase drie bevinden, zijn een groot probleem.

Nadat we onze eerste vis hebben gevangen, beginnen we na te denken over de toekomst. We hebben er al weer een paar gevangen, en dan nog een paar hele mooie.

Voor sommige mensen is het niet erg om in fase drie te blijven. Vliegvissers die tevreden zijn met het verblijf in deze fase gaan vaak tot het uiterste in een poging grote vissen te vangen. Sommige hiervan omvatten stripers, zalm en largemouth bass, allemaal redelijke manieren om van de grote te proeven. Sommige van deze vissers bereiken echter uiteindelijk het punt waarop ze geen grote vissen meer willen vangen.

FASE VIER

Het moeilijkste deel van fase vier is niet weten waar je moet beginnen. Als we aan het skiën waren, zouden we waarschijnlijk een paar zwarte diamanten naar beneden laten razen, terwijl het jagen op vogels zou inhouden dat we een bevroren rotswand oversteken. Om een ​​grote vis te vangen, moet je eerst de moeilijkst te vangen soort identificeren. Dit doe je door bewust op zoek te gaan naar de ideale patronen en deze in de goede richting te gieten.

Falen is een optie, en het is een noodzaak. Als je niet consequent tegen je kont wordt getrapt, duw je jezelf niet hard genoeg.

In het verleden ging Steve Mate vanaf de Fork naar de rivier de Missouri om te proberen een pauze te nemen van zijn werk als gids. Drie dagen later zag ik hem daar terug. Hij vertelde me dat de visserij niet was afgenomen, ook al waren er berichten dat grote bruine forellen en regenboogforellen zich aan de oppervlakte tegoed deden. Hij besloot toen terug te gaan naar Henry's Fork en te proberen wat vis te vangen.

Tijdens een van mijn reizen in Idaho kon ik enkele uren vissen in de buurt van een grote regenboog die gestaag omhoog kwam. Ik bleef tot diep in de avond werpen en vissen.

 

Ik slaagde er eindelijk in hem 's nachts te vangen, nadat hij een fout had gemaakt en mijn mug-emerger maat 26 had ingeslikt. Hoewel ik een paar vissen kon landen, kon ik niet helemaal de overwinning claimen. Hij had mijn vliegen al duizend keer geweigerd, en het lukte mij om een ​​klein gelijkspel te landen.

FASE VIJF

Als de verschillende uitdagingen die het vliegvissen met zich meebrengt uiteindelijk te veel worden, dan staat fase vijf voor de deur. Nadat je deze fase hebt bereikt, begin je je te concentreren op vissen in plaats van op doelen.

Omdat je het allemaal al eerder hebt gedaan, kan de nadruk op het vangen verloren gaan in de opwinding van het vissen. In plaats daarvan kan het enorm worden verbeterd door jezelf te kunnen onderdompelen in de schoonheid van de plek en het ritme van de casting. Als je de tijd neemt om jezelf te analyseren, zul je waarschijnlijk merken dat je meer ervaringsgericht bent geworden.

Degenen die de oosterse filosofieën volgen, zouden kunnen zeggen dat de vliegvisser die fase vijf ingaat, als een wijze man op de berg is. Hij of zij heeft zich eindelijk gerealiseerd dat er niet één doel is dat hij of zij in het leven kan bereiken. Het is de reis, en dat is altijd zo geweest.

Hieronder volgt een lijst met de vijf fasen van het vliegvissen die u moet volgen. Het zal je helpen succesvoller te worden in de sport.

Ik geloof dat er veel waarheid in dit concept schuilt, en ik denk dat het een goed idee is om de vijf fasen van het vliegvissen te volgen. Ik zou echter willen suggereren dat de stijfheid van dit model misschien een beetje te veel is. Tijdens mijn persoonlijke ervaringen heb ik gemerkt dat veel mensen de neiging hebben om tussen de verschillende fasen te bewegen zonder rekening te houden met de harde en snelle parameters van de sport.

We gaan fase vijf in met de overtuiging dat de grote waarheden van het universum te vinden zijn in de Ring of the Rise. Dan, een paar dagen later, bevinden we ons weer in de oude fase drie/vier-combinatie. We zijn nog steeds op zoek naar de grootste en zwaarste vis die we kunnen vinden, en misschien vangen we zelfs alles wat in onze directe omgeving opduikt.

Hoewel ik veel tijd op de top van een metaforische berg heb doorgebracht, voel ik me nu aangetrokken tot de laaglanden van de voorgaande etappes. Het is mogelijk dat de manier waarop de sport zou moeten werken precies is hoe deze in werkelijkheid is. Vliegvissen is net zo leuk als wanneer je midden op de weg zit.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'alle cookies toestaan' om u de allerbeste ervaring te bieden. Klik op Cookies accepteren om de site te blijven gebruiken.
Je bent met succes geabboneerd!
Deze e-mail is geregistreerd